Jump to content

Miért olvassunk? Öt érvet is mondunk

2016. 10. 26. 20:38


A Yale Egyetem kutatása kiderítette, hogy azok az emberek, akik legalább heti három és fél órát töltenek olvasással, 23 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg 12 éven belül, szemben az olvasást hanyagolókkal. Milyen érvek szólnak még az olvasás mellett?

– Az olvasás hatékonyan csökkenti a stresszt

A stressz körülbelül 60 százalékkal járul hozzá a megbetegedésekhez, 50 százalékkal növeli a sztrók kockázatát és 40 százalékkal a szívbetegségét.

A mindennapi életből lehetetlen teljesen száműzni a stresszt, de vannak olyan tevékenységek, amelyek csökkenteni tudják, az olvasás az egyik ilyen stratégia.

Egy 2009-es kutatás szerint az olvasás 68 százalékkal tudja csökkenteni a stressz szintjét, ami több, mint amennyivel a zene vagy egy séta megnyugtat bennünket.

„Nem lényeges, mit olvas az illető, elmerülve egy könyvben, megszabadul a hétköznapi gondoktól és bosszúságoktól, és a szerző képzeletvilágában jár. Ez több, mint egyszerű szórakozás, aktív részvétel, mert a nyomtatott betűk az olvasó kreativitását keltik életre, és az illető megváltozott tudatállapotba kerül.” - véli Dr. David Lewis neuropszichológus.

– Az olvasás lassítja a kognitív hanyatlást

Ahogy öregszünk, lassabban működik az agyunk, és amit valaha könnyűnek találtunk, gondot okoz. Amit korábban fejből tudtunk - telefonszám, kapukód, stb., az idősebb korra nehézséget jelent. Az olvasás megelőzheti a kognitív hanyatlást.

Egy 2013-as kutatás ezt bizonyította.

Háromszáz idős emberrel (89 év átlagéletkor) memória- és tanulási teszteket töltettek ki, plusz egy kérdőívet: milyen mentális tevékenységet végzetek gyerekkorukban, felnőttkorukban, illetve öregkorukban.

Haláluk után az agyukat felboncolva kiderült, hogy az olvasással, írással és más, mentálisan stimuláló tevékenységgel foglalkozó emberek agyában kevesebb volt a demenciára – elbutulásra – utaló jel: sérülés, plakk.

- Az olvasás javítja az alvást

Egy könyv olvasása megkönnyíti az elalvást – az átmenetet az ébrenlét és az álmosság között.

– Az olvasás fejleszti a társas képességeinket

Bár sok ember arra használja a könyvet, hogy megszökjön a valódi világból, a kutatások mégis azt mutatják, hogy ez nem akadálya a társas képességek fejlesztésének.

Egy 2013-as kutatás, a Science folyóiratban, például úgy találta, hogy az ember, aki regényeket olvas, jobban bele tudja élni magát más emberek lelkivilágába, jobban megérti, hogy más embernek más hiedelmei, vágyai és gondolatai lehetnek. A regényeket olvasó ember magasabb pontszámot ér el az empátia-teszten.

– Az olvasás fejleszti az intelligenciánkat

A kutatások azt mutatják, hogy az olvasás növeli az egyén szókészletét – ami kapcsolatban van a magasabb intelligenciaszinttel.

Egy 2014-es kutatás kimutatta, hogy a 7 éves korban jobban olvasó gyerekek jobban teljesítettek az IQ teszten.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)