Jump to content

Esküvői babonák

2017. 04. 11. 19:15


Tavasszal kezdetét veszi az esküvői szezon és egymást érik a házasságkötések. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos esküvőhöz annak minden szokásával együtt. De tudják-e, hogy mit jelent például a harasnyakötő viselése, vagy mit szimbolizál a cseréptörés?

A harisnyakötő viselése

A menyasszonyi ruha a hiedelem szerint szerencsét hozott. A vendégek próbáltak hazavinni egy-egy darabot a ruhából. A menyasszonyt a harisnyakötője védte meg a teljes ruhátlanságtól. Ma a harisnyakötőt annak a lánynak ajándékozza a menyasszony, akinek a legközelebb lesz az esküvője, mert ez a tárgy szerencsét hoz.

A fátyol felhajtása

Régen a házasság üzlet volt két család között. A fátyol oltár előtti felhajtásával a vőlegény ellenőrizte, hogy tényleg azt a hölgyet kapta-e, akire megállapodást kötött.

Üvegtörés - cseréptörés

A cseréptörés egyesek szerint a szüzesség elvesztését szimbolizálja. Más vidékeken a cseréptálat teli pénzzel az ifjú párnak úgy kell összesepernie, hogy a vendégsereg széttáncolja az összesepert cserepeket.

A menyasszony küszöbön való átemelése

A küszöb a közös élet kezdetét szimbolizálta. A fiatal pár legyőzve az utolsó akadályt egyszerre érkezik meg és lép a házba. Ezzel a lépéssel bizonyítják, hogy készen állnak a közös jövőre.

Menyasszonyi torta

A római időkben a torta a termékenység szimbóluma volt. Máshol az élet édességét, és a "kerek világot" is szimbolizálta. A pár  közösen vágja fel a süteményt. A kapcsolatban a nőnek lehetősége van magához ragadni az irányító szerepet, ha észrevétlenül úgy ügyeskedik, hogy a kezét felülre helyezze. Az első szelet tortából a pár megeteti egymást és ezt a szeletet egy tányérról fogyasztják el, így fejezve ki, hogy minden jót megosztanak egymással.

A menyasszonyi ruha színe

A menyasszonyi ruha fehér színe az egyszerűség és az öröm jelképe. A görögök az egész testüket fehérre festették a szertartásra. A szokások szerint azonban a menyasszony ruházatában kell legyen valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsön.

Eljegyzési gyűrű viselése

A gyűrűt eredetileg a középső ujjon viselték mert úgy gondolták, hogy az közvetlen kapcsolatban áll a szívvel. A gyűrű viselésével megakadályozzák azt, hogy új szerelem bontakozzon ki mással. Egyfajta szerelmi körbe zárja a jegyeseket. A gyűrű ma az elkötelezettséget jelenti.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; harmonet.hu; kép: pixabay.com)