Jump to content

Mi a kronobiológia?

2017. 06. 16. 21:35

A wikipedia szerint a kronobiológia a biológia egy speciális ága. A kronobiológia az élő szervezetek működésének összefüggéseit vizsgálja a Nap-Hold ritmus periodicitásaival kapcsolatban. Mit is jelenthet ez? Születésünkkor magunkkal hozunk egy sor olyan személyiségjegyet, amit felmenőink hosszú sora csiszolt különlegessé és egyedivé. Neveltetésünk tovább finomítja jellemünket, ám egy viszonylag fiatal elmélet, a kronobiológia szerint születésünk időpontja teszi igazán színessé személyiségünket.

A kronobiológia működésmódját három szinten vizsgáljuk:

  • Fizikai szinten
  • Érzelmi szinten
  • Szellemi szinten

A fizikai temperamentum megmutatja az idegrendszer erejét, valamint ragaszkodásunk mértékét személyekhez, tárgyakhoz, szokásokhoz. Az érzelmi temperamentum megmutatja az érzelmi tűrőképességünket. Az érzelmi szintből olvashatjuk le a saját érzelmi igényeinket, azt, hogy mennyire vagyok fontos magamnak, mennyire fontosak a hozzám közelállók. Mennyit teszek magamért és mennyit másokért. Mennyire vagyok beleérző és elfogadó mások érzelmei és dolgai iránt. A szellemi szint megmutatja az intellektuális produktivitásunkat és a két agyfélteke összehangoltságát és működésmódját. Azt, hogy hogyan van jelen életünkben az intuíció és hogyan lehetünk eredményesek az életben. Itt látjuk a gondolkodásunk működésmódját és azt, hogy hogyan dolgozunk az életünkben.

A kronobiológia szerint nincs rossz tulajdonság, csak a hozott tulajdonságokkal nem feltétlenül tanulunk meg előremutatóan, pozitív módon bánni. Amennyiben például valaki azt észleli magán, hogy időről időre vad, agresszív késztetései vannak, akkor az agresszió elfojtása és a dühkitörések miatt érzett zavar és szégyen helyett - amelyek mindegyike csak pazarolja az energiát - meg kellene tanulni elfogadni és pozitív hajtóerővé alakítani ezt a zabolázhatatlannak tűnő, vad erőt.

A kronobiológia ismerete és gyakorlati alkalmazása a párválasztás területén is jelentős. Érdemes szakember segítségével személyiségtérképet készíteni és kozmikus óráinkat összehangolni.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; astronet.hu; wikipedia.hu; life.hu; kép: pixabay.com)