- 100 g szelídgesztenyében számtalan vitamin és ásványi anyag található, úgymint:
- 200 mg B1-vitamin
- 250 mg B2-vitamin
- 0,32 mg B6-vitamin
- 30 mg C-vitamin
- 7,5 mg E-vitamin
- 553 mg kálium
- 48 mg magnézium
- 1,2 mg vas
- 0,2 mg réz
- 90 mg foszfor
- Nincs rokonság a szelíd és a vad fajták között
- Sokoldalú termés, készítenek belőle lekvárt, mézet, bort, szörpöt, pálinkát. Sütemények kedvelt alkotója, a gesztenyepüré sokunk kedvence. De kiváló alapanyag levesekhez, szószokhoz és zöldségpürékhez is.
- C-vitamin tartalma a ribiszkéével és a málnáéval vetekszik.
- A magas ásványi anyag tartalma miatt különösen azoknak ajánlott, akik érzelmileg labilisak. Erősíti az idegeket és elősegíti az idegsejtek anyagcseréjét, ezáltal gyorsítja a megújulás folyamatát.
- A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. De nemcsak termését, hanem a belőle készült mézet, a fa kérgét, levelét egyaránt.
- A gesztenyéből készült liszt gluténérzékenyek számára is jó alternatíva lehet, főleg sütemények készítéséhez.
- Vigyázat mérgező (lehet)! Főként gyerekeknél és arra érzékenyeknél a magok túladagolásakor súlyos veseelégtelenség léphet fel.
- Mivel a plazmaproteinhez kötődő eszcin más gyógyszerek megkötését akadályozhatja, vadgesztenyelevélből készült teát vese- és májbetegségek esetén, valamint várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszunk!
- A gesztenyében található eszcin nem csak egészségünkre, hanem szépségünkre is jótékonyan hat, ugyanis csökkenti a narancsbőrt!
- Természetes fényvédő - A kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze, valamint külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.