Jump to content

Mindenszentek, halottak napja, Halloween - mikor mit ünneplünk?

2017. 10. 25. 21:10

Közelegnek a címben említett jeles napok, azonban sokan összekeverik mindenszentek ünnepét a halottak napjával és még a Halloweent is bele keverik. Tegyük tisztába, hogy mikor mit ünneplünk.

2000 óta (ismét) munkaszüneti napnak számít, és 2013-ban bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé mindenszentek napja. November 1-jén ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg.

November 2-án tartják a halottak napját, amely a szenvedő Egyház ünnepe, a Mindenszentek főünnepet követő ünnepnap. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére.

A Mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az angolszász eredetű Halloween, ennek elnevezése az angol All Hallows Eve kifejezésből származik, amely magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe a samhain volt október 31-én.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu)