Jump to content

Tudja Ön, hogy mi fán terem a csi kung?

2017. 11. 14. 17:56

A csi kung ősi kínai energia torna és meditáció. Serkenti a csi keringését a testben, és javítja az egészséget.

A gyógyító csi kung története

A gyógyító csi kung a hagyományos kínai gyógyászat egyik ága. A csi modern írásjele amely levegőt, lélegzetet vagy „életerőt” jelent, azt a téves benyomást kelti, hogy a csi kung légzőgyakorlat, amelynek célja a megnövekedett oxigén bevitel. Ezzel szemben a csi kung ősi írásjele a helyes, amelyben a Wu üresség és a tűz írásjelei vannak. Eszerint a csi kung annak az útja, hogy megszabaduljunk a belső hőségtől (harag és nyugtalanság) és elérjük a természetes békét és nyugalmat. Rengeteg válfaja van, amelyek egy része lassú, egyenletes mozgást használ. Néhány változatában szinte egyáltalán nincs mozgás, csak álló, ülő vagy fekvő testhelyzetben való meditáció. A változatok különböző elveken nyugszanak, mint a Jin-Jang, Öt elem, stb., de mind egyetért abban, hogy a csi az élet alapja.

A gong jelentése munka, tehát a csi kung (chi gong, qi gong) az életerővel történő gyakorlás, vagy az energia mozgatása. A fogalom az 1970-es években vált igazán ismertté, amikor művelőit már nem üldözték, sőt, az állam támogatta a csi kunggal kapcsolatos kutatásokat. Ekkor, az ún. „Csi kung hullám” idején 10,000-40,000 fős tömegek gyakoroltak együtt sportcsarnokokban. Ekkor születtek a leghatékonyabb, a régi alapokon nyugvó, de modern kutatásokkal támogatott gyógyító új csi kung rendszerek. (Pl. Zhineng, Guo Lin, Xiang Gong) A csi kung maga több mint 7000 éves hagyományra tekint vissza és nemzedékről nemzedékre szájhagyomány útján öröklődött.

A csi kung ma

Ma a világ szinte minden pontján ismert a csi kung gyakorlatok jótékony hatása. Sokféle válfaját vitték el a kínai csi kung mesterek a világ különböző pontjaira. Ehhez az is hozzájárult, hogy egyrészt Kína nyitott a külvilág felé, másrészt azért még mindig korlátozva van Kínában és sok mester inkább azt választotta, hogy elhagyja a szülőföldjét. Jelenleg új mozgalom van kialakulóban Kínában, Európában és az Egyesült Államokban, amely a nyugati világban próbálja megőrizni a csi kung értékeit, a nyugati tudományos módszerek alkalmazásával segíteni fejlődését.

Ami a csi kung tudományos alapjait illeti, sok nyugati orvos elveti a többi alternatív gyógyászati technikával együtt. Legfeljebb hasznos, egészséges tornának fogadja el ellentétben a kínai gyógyászattal, ahol viszont teljes körű elismertségnek örvend.

A csi kung-ot a mai napig használják a harcművészetekben, sőt az akupunktúra és akupresszúra is ugyanazt az energiarendszert használja és tisztítja, mint amit a csi kung használ - ezt az energiarendszert meridiánokként ismerjük. A chi kung gyakorlás során ezek a meridiánok kitisztulnak, megszűnnek az elakadások, így minden szervünk elegendő életenergiához jut, hogy megfelelően működjön.

A mozdulatsor úgy van felépítve, hogy ezt az energiaáramlást elősegítse a testben és ez vezet a gyógyuláshoz, a test meggyógyíta önmagát.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu; google)