Jump to content

A szülés utáni depresszió, nem csak az anyák betegsége!

2018. 04. 19. 17:34

A család bővülése, a szülői szereppel járó felelősség tudatosodása következtében, a szülőkön eluralkodhat a félelem az újtól és az ismeretlentől, mely számos esetben depresszióval társulhat.

A legújabb Új-Zélandi kutatások szerint,egyre gyakoribb az apák körében a szülést megelező, és főként az azt követő időszakban a depresszió kialakulása. Ez az állapot, az egész családra komoly hatással lehet. Az Aucklandi Egyetem kutatása szerint, azok a férfiak, akik érzékenyebb lelkűek, feszültebbek és nehezebben dolgozzák fel a változással járó élethelyzeteket, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak a baba érkeztével,mint az érzelmileg erősebb társaik.

A kutatásról

A kutatók több, mint 3500 új-zélandi férfinál vizsgálták a depresszió tüneteit partnerük terhességének harmadik trimeszterétől a gyermek születése utáni kilencedik hónapig. A résztvevők 6,2%, tehát 217 apa tapasztalt depressziós tüneteket. Minden 25 férfi közül, nagyjából egy szenvedett a baba születése után depressziótól, és nagyjából minden ötvenediket érintett a születés előtti depresszió.

Bár a férfiak nem igen beszélnek róla, nyilván az ő életüket is teljes mértékben megváltoztatja az apává válás, a gyermek érkezése. Sokan megijednek attól, hogy hirtelen óriási felelősség lesz rajtuk, félnek attól, hogy sikeresen megbírkóznak-e majd az apasággal járó feladatokkal. Eltudják-e majd tartani a családot, mindent meg tudnak adni az anyának és a babának? Valamint felmerül annak a kérdése is, hogy lesz-e elég idejük megőrizni a férfi-nő szerepeket, az intimitást, a „függetlenségüket”? Számos kérdés, félelem, probléma kerül előtérbe a babavárás során, a sikeres fogantatástól a szülés pillanatáig, és az azt követő szakaszban. A férfiak általában nem szívesen beszélnek félelemeikről, aggodalmaikról, mert gyengének érzik ettől magukat.

A kutatás során, az anyákat is megkérdezték a depresszióról. Az anyák közül többen szenvednek születés előtti depressziótól, mint ahányan a születés utánitól. Hatból egy anya számolt be komoly depressziós szimptómákról a szülés előtt, valamint amikor a gyermeke kilenc hónapos volt. Nyolcból egy nő számolt be szülés előtti depressziós tünetekről, 12-ből egy pedig a szülés után panaszkodott ilyesmire.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az anyák szülés előtti és utáni depresszióját idejében felismerik, figyelnek rá, mert közismert, hogy az anya és a gyermek életminőségére is károsan hat, ezzel szemben mi a helyzet a férfiakkal? Velük nem igazán foglalkoznak a babavárást követő időszakban, holott komoly problémák állhatnak fent náluk is. A tudósok szerint azonban, mivel az apa depressziója közvetlenül és közvetetten is hatással lehet a gyermekre, fontos, hogy korai stádiumban észleljék és megkezdjék a kezelését. Fontos felhívni a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek emelik a depresszió kockázatát az apáknál. Valamint fel kell hívni az emberek, a nők, a leendő anyák és apák figyelmét arra, hogy a szülés utáni depresszió az apáknál is létező „betegség”, mint az anyák körében.

(Forrás: 12csillagjegy.co.hu, hirado.hu l Kép:pixabay.com)