A kávézacc-jóslás a XVI.-XVII. században a tenyérjóslás mellett a legnépszerűbb jövendölési módszer volt.
A jóslás menete
A vizet és egy kevés cukrot önts egy kis lábasba, és lassú tűzön kezdd el melegíteni. Amikor már forró, szórd bele a finomra darált kávét, és háromszor forrald fel. Fontos, hogy nagyon finomra őrölt kávét használj, mert a jóslat akkor lesz csak jól kivehető, ha szinte porcukor finomságú a kávé. Miután felforrt a kávé, öntsd csészébe és hagyd egy kicsit pihenni, hogy a kávézacc leülepedhessen a csésze aljára. A kávéivás előtt és közben koncentrálj arra a kérdésre, amire választ szeretnél kapni! Ahhoz, hogy megtudd a jóslatot, a kávét fenékig ki kell inni. A jósláshoz széles tetejű, lefele szűkülő, kisebb csészét válassz, mely belül fehér színű.
Miután megittad a kávét, borítsd rá a csészealjat a csészére, s egy mozdulattal fordítsd meg - ezt ismételd meg háromszor. Ezután emeld le a csészét, nézz bele, s hozzákezdhetsz az ábrák megfejtéséhez! Ha a fülénél fogod a csészét, akkor óra járásával ellenkező irányba haladj!
Jobb oldal: közelmúlt.
Füllel szemközti rész: jelen.
Bal oldal: közeljövő.
A csésze alján és oldalán különböző ábrákat találsz. A figurákat eleinte nehéz meglátni, de hagyatkozz fantáziádra, hagyd a gondolataidat kalandozni. A „meglátott” jeleket jegyezd fel egy papírra, hogy el ne felejtsd. Az ábrákat összességükben kell értelmezned.
Folytatjuk.