Jump to content

A hipnózisról

2019. 10. 09. 08:51

Mindenki látott már olyan filmet, melyben egy különös figura zsebórát lengetve próbál valakit hipnotizálni, és óhatatlanul el is képzelhette, vajon őt sikerülne-e ebbe a más tudatállapotba hozni, vagy sem.

Noha sokan úgy gondolják, ez csupán akarás vagy nem akarás kérdése, ez téves. Még, ha elengedhetetlen is a páciens beleegyezése és hajlandósága, a biológiai feltételeknek is stimmelniük kell: nem mindenki hipnotizálható.

Jó tudni, a hipnózis veszélyes, szakértelmet igénylő dolog. A meditációban elért tudatállapothoz hasonlatos, melyhez, ellentétben a filmekben látottakkal, nem kellenek sem zsebóra, sem furcsa, varázsláshoz hasonlatos kézmozdulatok. A legfőbb hozzávalók a hipnózis sikerességéhez a páciens bizalma és a hipnotizőr szakértelme.

A páciens a hipnózis által képes lehet előhívni emlékeket, tudatalatti gondolatokat, mélyen lappangó feszültségeket, esetleg egy elfojtott, traumatikus élményt. A hipnózis arra jó, hogy segítsen ezeket megérteni és feldolgozni a terapeuta és a páciens számára.

Nem minden ember hipnotizálható. Amikor egy szakember és páciense próbát tesznek, még nem tudják, sikerrel járnak-e. Ez sok mindennek a függvénye, olyan egyszerű dolognak is, mint a ráhangolódás, de biológiai feltétele is van.

Egy 2012-es tudományos kutatás, mely a hipnotizálhatóságot térképezte fel, arra keresett választ, miért van, hogy egyes emberek alkalmasak erre, mások pedig nem. Az eredmények szerint az agyféltekék közötti kapcsolatban rejlik a válasz.

Azok, akiknek erősebb kapcsolat van a bal dorsolaterális prefrontális kérge - azaz az agy végrehajtó, ellenőrző régiója - és az agy információfeldolgozó területei között, alkalmasabbak a hipnózisra, mint mások.

A hipnózist a kezdetek kezdetén fájdalomcsillapító módszerként alkalmazták. James Esdaile, skót sebész a hipnózist sikerrel alkalmazva háromezer beavatkozást végzett el Indiában. Tapasztalatai szerint azután, hogy a hipnózist bevezette a műtétek előtt, jelentősen csökkent a halálozások száma. 50%-ról 5% lett az arány.

Idővel cirkuszi látványosság lett a hipnózisból, igaz, ilyen fellépésekkor bizonyára beépített emberekkel léptek színpadra a hipnotizőrök.

Napjainkban a hipnózis a pszichiátriai problémával küzdők számára nyújt segítséget problémáik megszüntetésében. A hipnózis egy alkalmazási területe lett a szülészet is. Kismamák, akik a módszert választják, önhipnózis által könnyebben vészelhetik át a szülés megpróbáltatásait. Korábbi cikkünkben írtunk a hipnoszülésről. Ha kíváncsi vagy, pontosan mi ez, innen elérhető.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)