Jump to content

Varázslatos tengeri állatok

2021. 08. 10. 08:55

Ezek a tengeri állatok meglepő, néha egészen meghökkentő dolgokra képesek a testükkel.

Ha egy pillanatra hagyjuk, hogy elragadjon bennünket a fantázia, és elképzelünk földönkívüli lényeket, azt gondoljuk, hogy a furcsa, számunkra idegen tulajdonságokkal rendelkező lények felfelé keresendők, illetve odakinn, a világűrben.

Mindeközben elég csak szétnézni a tengerek világában, ha szemünk földöntúlinak tűnő furcsaságokra vágyik: természetesen nem űrlények lakta terület a víz sem, ám hihetetlen képességű állatok egész sorát ismerhetjük meg. A szín- és alakváltoztatás nagymestereit, örök életű vagy épp áttetsző élőlényeket. Sok meglepetést okozó tengeri sétára hívunk.

Polipok, amelyek pillanatok alatt alakulnak át

A tengeri világ egyik legérdekesebb lakói a polipok, amelyek fantasztikus rejtőzködőmódszerekkel maradnak láthatatlanok áldozataik és ellenségeik előtt. 2-3 millió pigmentsejtjüknek és izomszálaiknak köszönhetően egy szempillantás alatt veszik fel környezetük színét, sőt, akár a tengeri sziklák és növényzet térbeli mintázatát is, simáról rücskösre módosítva bőrüket. A folyamatot igen fejlett idegrendszerük irányítja. A polip a legintelligensebb állatok közé sorolható.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)