Jump to content

Otthon hagyhatjuk egyedül a gyereket a szünetben?

2017. 06. 17. 12:54

Szakértők szerint egy gyereket tízéves kora előtt nem szabadna otthon hagyni egyedül, mégis sok szülő kényszerül erre a megoldásra. Ennél idősebbeket már valamivel bátrabban hagyhatunk egy időre szülői felügyelet nélkül – de ez sem a legjobb megoldás.

Ha nincs más megoldás, és egy kis időre kénytelenek vagyunk otthon hagyni a gyereket, gyerekeket, akkor feltétlenül beszéljük át vele a legfontosabb dolgokat, mit szabad és mit nem:

1. Tanítsuk meg nyitni-zárni az ajtót - nagyon balesetveszélyes dolog bezárni a lakásba bárkit is –, soha nem tudhatjuk, mikor kell hirtelen „kimenekülni”.

2. Soha, semmilyen körülmények között ne nyisson ajtót idegeneknek.

3. Legyen folyamatos kapcsolatban a szülőkkel – akár óránként telefonáljon, vagy hívjuk őt fel mi, hogy meggyőződjünk arról, minden rendben van.

4. Mondjuk el neki, hogy milyen veszélyek leselkednek rá a háztartási gépek használatát illetően – például, hogy vizes kézzel semmiképpen se nyúljon elektromos készülékhez és soha ne szárítson hajat a fürdőkádban.

5. Tanítsuk meg arra, hogy amit elkezdett, legyen az bármi, fejezze be. Például egy ebédmelegítést (pláne tűzhelyen) ne hagyja félbe mert a tv-ben éppen olyan műsor megy, amit meg szeretne nézni

6. Ha már nagyobb a gyerek és pénzt adunk neki, hogy alkalomadtán ehessen egy fagyit, meséljünk neki a pénz értékéről, és soha ne adjunk neki nagyobb összeget. Nemcsak azért, mert meggondolatlanul elkölti, hanem azért, mert sokan kifigyelhetik és akár erőszakkal elvehetik tőle.

7. Jó dolog, ha ő maga (akár a mi segítségünkkel) strukturálja a saját időrendjét. Érdemes szabályozni, mennyi időt tölthet a gép előtt, hívjuk fel a figyelmét a veszélyes tartalmakra. Akár listát is készíthetünk neki, mi az, amit aznap feltétlenül el kell végeznie – adjunk számára feladatokat. Ezzel az idő is telik és hasznos segítségnek érzi magát napközben.

8. Mindenképpen tanítsuk meg számára a rendőrség (107), a tűzoltóság (105) és a mentők (104) telefonszámát, soha nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség! Ha nem sikerül megjegyeznie, egy kis táblára írjuk fel és hagyjuk a telefon mellett.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; life.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)