Jump to content

Mi állhat a gyermekkori alvászavar hátterében?

2018. 04. 06. 15:27

Az elmúlt években drámaian megnőtt az alvászavarral küzdő gyermekek száma. Ez pedig komoly problémát jelent, a kicsik és nagyobbak fizikális és mentális egészségére egyaránt.

Mi okozhatja?

A probléma globális, ugyanis szerte a világon jóval kevesebbet alszanak a gyermekek, kortól függetlenül. Az elsődleges magyarázata, hogy sokkal később is kerülnek az ágyba, mint kellene. Minden embernek más az alvásigénye, de a gyermekeknél még van egy adott időintervallum, amit végig kellene aludniuk, hogy ne érezzék másnap fáradtnak magukat. Az optimális alvásidő az 5-6 éveseknél 11 óra, a 10-12 éveseknál 10 óra, míg 14 éves kor felett 9 óra lenne.

Mit lát a gyerek?

Minek köszönhető, hogy világszerte megsokszorozódott ez a probléma? Ha felelősöket keresünk, nem is kell messze menni, ugyanis a szülő dolga lenne, hogy figyeljen a gyermekére, és megfelelő irányba terelgesse. Napjainkban jellemző, hogy a szülők nem foglalkoznak eleget a gyermekekkel, nincs elég idejük, ha pedig van, akkor az együtt töltött idő minősége is romlik. A gyerekek szabadsága az elmúlt évekhez képes mára jelentősen megnőtt. Szabadon televíziózhatnak, telefonozhatnak, számítógépezhetnek. Kialakult náluk egy technológiai függés, amin csak nagyon nehezen lehet változtatni. Persze vannak olyan családok, ahol sikerül ezektől megóvni a gyermeket, ahol van még minőségi idő, ahol este még mese van, és nincs éjfélig tv.

Okoskütyük a baj forrásai!

A legtöbben leültetik a gyermeket a tv, számítógép, telefon elé. A nagyobbak életét is befolyásolja, hogy a legtöbben saját mobiltelefonnal, számítógéppel (internetelérhetőséggel) rendelkeznek. A szülő pedig nem ellenőrzi, hogy valójában mit csinál a szobájában alvás címszóval. Pedig ezzel a jelenséggel elsősorban a gyermekek egészsége miatt kell foglalkozni. A közvetlenül lefekvés előtti okoskészülékek használata erősen befolyásolja, hogy a gyermek mikor képes elaludni, a tabletek, mobilok, laptopok és LED-tévék által kibocsátott kékes fény hatással van az alvást segítő melatonin hormonra. A probléma ott kezdődik, hogy hiába tesszük le ezeket az eszközöket az agy az őt ért ingerek miatt még tovább „pörög”, és ezáltal nehezebben alszunk el.

Mivel a szülők féltik gyermekeiket így vész esetére már a legtöbb tizenéves mobiltelefonnal jár.A tinik kétharmada pedig rendszeresen használja készülékeit a lefekvést megelőző egy órákban.

Az alvás rendkívül fontos!

Az alváshiány nem csak a fáradtság miatt veszélyes, hanem azért is, mert az eleget nem alvó gyerek könnyebben elhízik. A fáradt gyermeknek kevesebb az energiája a mozgásra, sportolásra, és minél többet van ébren, annál nagyobb az esélye az evésre. Ám emellett, az éhségérzetet szabályozó hormonok egyensúlya is megbomlik, ha fáradt és kialvatlan a gyermek, így jobban vágyik majd a zsírban és cukorban gazdag ételekre. Éppen ezért a szülő felelőssége, (még ha komoly harcok árán is) , hogy időben ágyba „kényszerítse” a gyermekeket. Ha nincs más módszer, akkor pedig még a nagyobbakat is érdemes lefekvés után 1-2 órával ellenőrzini, vagy elvenni tőlük estére ezeket a kütyüket, korlátozni a számítógéphasználatot.

 

(Forrás: 12csillagjegy.co.hu, hirado.hu l kép: pixabay.com)