Jump to content

Az 5 legjobb energiát adó étel

2016. 07. 23. 10:27

A kávénál és más italoknál, amik hirtelen felfrissítenek, sokkal jobb, ha rendszeresen olyan egészséges táplálékokat fogyasztasz, melyek hatóanyagai természetesen növelik energiaszinted. A bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok és más tápanyagok erősítik az immunrendszered, segítenek egészségesen, és frissen maradni.

1. Citrusfélék

Nassolj minden nap citrusféléket. Ezek a gyümölcsök tele vannak C-vitaminnal, ami egy nagyon erőteljes tápanyag. Antioxidáns hatását már az elfogyasztása után húsz perccel képes kifejteni.
A narancs például könnyen felszívódó természetes cukrot tartalmaz, aminek tartós energiafokozó hatása van, ezért ajánlják sportolóknak is a narancs fogyasztását is. Ha jobban szereted, vagy napközben könnyebben jutsz gyümölcsléhez, akkor ügyelj rá, hogy olyat válassz, amelyik minél több rostot tartalmaz.

2. Méz

Ha reggel, vagy bármikor a nap folyamán teát iszol, akkor jobb, ha cukor helyett mézzel édesíted, ugyanis a méz nagyon könnyen emészthető, és könnyen hasznosítható a szervezet számára. A méz gyors felszívódásának köszönhetően már az elfogyasztás után fél órával frissességet és energiát ad. Nagyon jót tesz fáradtság és kimerültség esetén. Rövid idő alatt felfrissíti az agy működését, a fáradt testet pedig azonnal energiával tölti fel. Persze ne feledkezzünk meg arról a rengeteg fontos tápanyagról sem, melyek elsőrendű egészségmegőrzővé teszik.

3. Bab

Minden nap egyél meg negyed csésze babot, lehetőleg fekete vagy pinto babot. Bárhogy elkészítheted, a lényeg, hogy ha lehet, minél kevesebb sót használj fel. Ezek a babos ételek teljesen megbízható, és alacsony kalóriatartalmú forrásai az egyenletes energiaszintnek. Amellett, hogy energiát adnak, a hüvelyesek rendszeresen fogyasztva csökkentik a koleszterinszintet, és normalizálják a vércukor szintet is.

4. Mixelj magokat

Készíts keveréket kedvenc magvaidból, mint a földimogyoró, pisztácia, kesudió, mandula, tökmag, és szezámmag, tegyél hozzá mazsolát és egy kevés magas kakaótartalmú étcsokit is. Tulajdonképpen bármit mixelhetsz, ami az ízlésednek megfelel, és tényleg egészséges. Egyél ebből egy maréknyit naponta. Ezekből a nagyon egészséges összetevőkből egy tökéletes, hosszantartó energiaforrást készíthetsz magadnak, kalóriák nélkül.

5. Bogyós italok

Egy üvegben keverj össze egy deciliter szőlőlevet, gránátalmalevet, acai levet, cseresznyelét, áfonyalét, és feketeribizlilét, két-három deciliter vízzel. Ebből az italból egy igazi energiabomba készül, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, hogy szervezetednek egész napra biztosítva legyenek a működéséhez szükséges anyagok. Ha még jobban felhígítod, segíthet normalizálni a vércukorszinted is. Amikor gyümölcsleveket vásárolsz, olyanokat válassz, melyeknek nagyon alacsony a cukortartalmuk.

Forrás: wellnesscafe.hu; Kép forrása: FreeImages.com