Jump to content

Gyermekkorunk kedvence: a sütőtök

2016. 09. 25. 09:12

A sütőtököt a közép- és dél-amerikai indiánok kezdték el termeszteni. Megbecsült növényként, a kukorica és a bab mellett, a "Három nővér" egyike volt. Hazánkban a világháborús időkben népélelemnek számított, mivel könnyű volt termeszteni, és ami még fontosabb, magas vitamin-, fehérje- és szénhidráttartalma miatt tápláló ételnek tartották.

Gazdag vitaminforrás

Rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin előanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvező ásványianyag-összetétele megfelelő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Számos formában elkészíthető a sütőtök, édesen, sósan, leves vagy keksz formájában. Ajánlunk két receptet, érdemes kipróbálni!

Sütőtökből készült keksz édesszájúaknak: sütőtökös-csokis keksz

Hozzávalók

  • 30 dkg margarin
  • 40 dkg cukor (barna ha lehet)
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 40 dkg liszt (ha lehet, teljeskiőrlésű búzaliszt)
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 40 dkg sütötök (előtte sütöttem)
  • 1 csipet só
  • 25 dkg zabpehely (kihagyható)
  • 10 dkg mazsola (kihagyható)
  • 10 dkg dió (kihagyható)

Elkészítés: Egy keverőedényben keverjük habosra a margarint, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, egy kis idő elteltével a tojást és a tököt is. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a fűszereket, a csokoládét, a diót és a mazsolát. Óvatosan, apránként adagoljuk a tökös keverékhez. Keverjük alaposan össze. Tegyünk sütőpapírt egy sütőlapra, evőkanál segítségével diónyi halmokat tegyünk a tésztából. Forró sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni, jól zárható dobozban, üvegben hetekig el tudjuk tárolni a tökös kekszeket.

És a klasszikus: baconös-tökmagos sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 500 g kanadai sütőtök
  • 100 g burgonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 80 g bacon (szeletelt)
  • 2 ek olívaolaj
  • 50 ml félszáraz fehérbor (vagy száraz)
  • 3 ek tökmag
  • 150 ml főzőtejszín
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 1 l víz (forró)

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk.
A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledodjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük.
A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.
Beleöntjük a bort,  élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig.
Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.
Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.
A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
Frissen reszelt szerecsedióval illatosítjuk.
Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)