Népi konyhaművészetünkben jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves, a tejleves, túrós vagy mákos csikmák (házi, gyúrt tészta, amelyet kinyújtás után csíkokra vágnak, frissen, forrásban levő vízben kifőznek, majd cukrozott, darált mákkal megszórva fogyasztják), különböző aszalt gyümölcsök, tojás, halételek és sóban főtt bab, vagy a paprikás lepény.
Cibere leves
Hozzávalók:
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 1 dl tejföl,
- 1 dl tej,
- fél citrom,
- liszt.
Elkészítés: tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, adj hozzá 4-5 gerezd apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, forrald fel, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel habard be. Fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd gyenge tűzön melegítsd át.
Tipp: Tálald pirított kenyérkockákkal!
Tejleves
Hozzávalók:
- 1-1,5 liter tej
- 1-2 evőkanál liszt
- 3 dkg margarin
- porcukor,
- citrom.
Elkészítés:
A tejet forrald fel, majd add hozzá a világosra pirított, azonos mennyiségű vajból és lisztből készült rántást, amit előzetesen kevés hideg vízzel hígíts fel. Kevergetés mellett forrald össze és ízesítsd sóval, porcukorral (kb. 1-2 kiskanálnyi kell bele) és citromhéjjal.
Főzz bele finommetéltet.
Extra tipp: Tálaláskor morzsolhatsz bele egy kevés vajat is.