Jump to content

Teafaolaj, a gyógyító csodaszer

2017. 11. 02. 15:44

Tudományos vizsgálatok is igazolták a teafaolaj antibakteriális hatását, megéri tartanunk belőle otthon, hiszen rengeteg mindenre használhatjuk külsőleg!

A teafa illóolaját egy Ausztráliában őshonos fa leveleiből nyerik vízgőz desztillációval. A legjobb minőségű teafaolajat a 2 évesnél fiatalabb fák levelei adják, az ennél idősebb fákból kinyert illóolaj már nagyobb eséllyel szennyeződött.

A teafa illóolaja 30-40%-ban tartalmaz monoterpén alkoholokat, ezek közül a legtöbbet a terpineol-4-ből tartalmazza. Széles terápiás alkalmazhatósága éppen ennek a vegyületnek köszönhető. A terpineol-4 miatt alkalmazható gombás, bakteriális és vírusos fertőzések kezelésére, miközben hatékony gyulladáscsökkentő és immunerősítő is.

A teafa nem véletlen népszerű eszköze az aromaterápiának. Ellenjavallatok nélkül alkalmazható felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

Mi  mindenre jó a teafaolaj?

A teafaolaj igen sok területen felhasználható:

Viszlát pattanások

Erős antibakteriális és gombaölő összetevőinek köszönhetően a teafaolaj hatékony kiegészítése lehet az aknés bőr kezelésének. Áthatol a felhámon, kitisztítja a faggyúmirigyeket és megöli az aknét okozó baktériumokat. Sőt, a hegesedést is megelőzi, ami gyakori következménye ennek a bőrproblémának.

Korpásodás ellen

A teafaolaj csökkenti a fejbőr szárazságát és a korpásodást, valamint táplálja a hajhagymákat, így tincseink gyorsabban fognak nőni és egészségesebb kinézetűek lesznek. Hajmosásnál a szokásos adag samponhoz keverjünk belőle 3 cseppet, dörzsöljük át vele a fejbőrünket és hagyjuk hatni 3 percig, majd öblítsük le.

Remek sebfertőtlenítő

Antibakteriális hatásának köszönhetően remek sebtisztító – egy vattapamacsra csepegtetve belőle dörzsöljük át a kisebb vágásokat, sérüléseket, hogy megelőzzük a felülfertőződést.

Ekcéma kezelésére

A teafaolaj csökkenti az irritációt és a viszketést, megkönnyebülést hozva a bőrnek. Természetesen mielőtt alkalmaznánk, érdemes bőrgyógyásszal is konzultálni.

Izzadsággátlóként

A teafaolaj azokat a baktériumokat is elpusztítja, amelyek a kellemetlen szagokért tehetők felelőssé. Használjuk természetes izzadásgátlóként – egy vattapamacs segítégével finom mozdulatokkal ütögessük a hónaljunk bőrébe az olajat.

Herpesz kezelésére

Már a tünetek megjelenésekor érdemes elkezdeni a kezelést, hogy ne uralkodjon el a herpeszfertőzés, valamint hogy enyhítsük a tünetek súlyosságát. Egy evőkanál sárgabarack magolajba tegyünk 2-3 csepp teafa olajat és naponta többször kezeljük vele az érintett területet. Érdemes naponta legalább ötször használni, valamint minden étkezés után.

Torokfájás enyhítésére

10ml ezüst-kolloidhoz adjuk 3 csepp teafaolajat és a keveréket tegyük egy pumpás üvegbe. Naponta 5 alkalommal fújjunk belőle a torokra és a szájnyálkahártyára! Minden használat előtt alaposan rázzuk fel, mert az illóolajok tartósan nem elegyednek vízzel.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; hirado.hu; teafa-olaj.hu; google)