Jump to content

A dorombolás stresszoldó

2017. 11. 10. 21:44

Macskás vagy kutyás vagy? A kérdésre sokan rávágják: kutyás. Tény, hogy a macskákat kevesebben kedvelik, pedig egy hosszas és részletes kutatás eredménye szerint a macskáknak gyógyító erőt tulajdonítanak, amely a dorombolásukban rejlik.

A közkeletű vélekedés szerint a macskák akkor dorombolnak, amikor elégedettek. Egy alapos kutatás során azonban - melynek során nemcsak házimacskákat, hanem tigriseket, pumákat, ocelotokat és gepárdokat is vizsgáltak - kiderült, hogy a macskák akkor is dorombolnak, amikor nem érzik jól magukat vagy éppen megsérültek.

A dorombolás gyógyító, regeneráló mechanizmus

Hosszas és részletes kutatások révén sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a macska képes magát is megnyugtatni, sőt, regenerálni a dorombolás speciális frekvenciája révén. A dorombolás során létrejövő alacsony frekvenciájú rezgés (25-150 Hz) körülbelül megegyezik az alapjáraton működő dízelmotoréval, és meglepő módon elősegíti a csontok, inak, szervek gyógyulását a cica szervezetében. A kísérletek során nyilvánvalóvá vált, hogy a csontok növekedését, összeforrását, az ízületek regenerációját és a sebek gyógyulását is gyorsítja ez a sajátos rezgés, és ezen túl fájdalomcsillapító, regeneráló hatású is. Ráadásul elmulasztja az ödémákat, az izomfájdalmakat, megnyugtatja a szabálytalan légzést, csökkenti a légzési nehézségeket. Lenyűgöző, nem?

A dorombolás az embert is gyógyítja

Egy másik vizsgálat során arra is fény derült, hogy az ölünkben elfészkelő cica gyógyítja a női bajokat is. Kísérletekkel bizonyították, hogy ha az ember doromboló macskát tart az ölében, 20%-kal csökken a vérnyomása.

(Forrás: wikipedia; Animalvoice.com; pixabay.com)