Jump to content

Mondj nemet a félelemre! I.

2018. 02. 16. 12:10

A félelem egyrészt teljesen normális jelenség, hiszen gyermekkorunktól kezdődően, vannak olyan dolgok, melyek a félelem érzését váltják ki belőlünk, másrészt generált félelem is lehet, ilyen esetben fontos, hogy felvegyük ellene a harcot, különben könnyen megnehezíti életünket.

Amennyiben, a félelem befolyásolaja döntéseinket, rombolja azéletünket, személyes kapcsolatainkat, stresszt, szorongást és frusztrációt okoz,ideje, hogy megkűzdjünk vele, ha szükséges szakember segítségével!

Először is tisztázzuk magunkban és mondjuk ki, hogy mitől félünk, készítsünk egy listát akár papíron, akár gondolatban azokról a dolgokról, melyek kellemetlen, félelmet keltő, frusztrációs, szorongással teli érzéseket váltanak ki belőlünk. Gondoljuk végig, félelmeink közül mennyinek van valós alapja és mi az melyet, csak önmagunk nyugtalanítására alaptalanul generálunk. Ha sikerül konkretizálni, hogy mi váltja ki a félelem érzését, vizsgáljuk meg alaposan, utána elkezdhetjük kidolgozni azt a módszert, amely a leghatékonyabban oldhatja a szorongást és a félelemet.

A megfelelő légzéstechnika elsajátítása a stresszes, nyugtalan, pánikos helyzetek kezelésére kiváló módszer. Szívjuk be jó mélyen a levegőt, majd tartsuk bent, ameddig elszámolunk tízig. Ezután fokozatosan, lassan fújjuk ki. Majd ismételjük meg háromszor, úgy hogy a szánkon fújjuk ki a levegőt. Eközben gondoljunk olyan dolgokra, melyek örömmel és nyugalommal töltenek el minket. Ez egy kiváló relaxációs technika, mely gyors segítség, ha hirtelen ránk törne a félelem, a szorongás, vagy a pánik.

Van  olyan ember, aki szeret beszélni az őt nyomasztó dolgokról és van olyan, aki ilyen esetekben befordul. Utóbbi típusnak sokat segíthet a probléma kiírása önmagából. Előfordulhat, hogy kellemetlenül, és kényelmetlenül érezzük magunkat, ha a félelmeinkről kell beszélnünk. Ha kiírjuk magunkból problémáinkat az sokat segíthet. Pszichológusok is előszeretettel alkalmazzák ezt a naplós módszert, ugyanis ha tudjuk, hogy mások nem tudják meg a legféltetettebb érzéseinket, gondolatainkat bátrabban kiírjuk magunkból. Ezáltal tudatosodik, hogy vélt vagy valós félelmekről van-e szó. Ezután pedig elkezdhetjük megoldani a feloldásukat. A másik típus az , akinek megkönnyebbül a lelke, ha kibeszélheti magából a problémákat. Egy közeli barátnak, szerettünknek, rokonnak, párunknak mondjuk el, hogy melyek azok a dolgok melyek szorongást, félelmet, negítív érzelmeket váltanak ki belőlünk. Ha hangosan kimondjuk az aggodalmainkat, az segítségünkre lehet a leküzdésében. Mindezek mellett szeretteink is elláthatnak minket jó tanáccsal, melyek megnyugvást is jelenthetnek nekünk.

(Forrás: 12csillagjegy.hu l kép: pixabay.com)