Jump to content

Hogyan készíts gyömbérteát?

2017. 06. 12. 13:35


A gyömbér története hosszú időkre nyúlik vissza. Ősi kínai iratok is említik, de igazán népszerűvé Indiában vált, fűszerezésre és emésztési problémák gyógyszereként használták.

Az indiai ájurvédikus gyógyászat szerint ez a különleges növény nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. A középkori Itáliában vágyfokozó hatása miatt örvendett nagy népszerűségnek.

Gyógyhatása

A gyömbér gyökerének gyógyhatást tulajdonítanak, az ezzel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat az Európai Gyógyszer Ügynökség monográfiája foglalja össze. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl. hasi görcsök vagy puffadás ellen. Egyes egyénekben túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, számukra a használata ellenjavallt, illetve gyermekek számára sem ajánlott. A gyógynövényüzletekben, patikákban kapszulákban szerezhető be; ezeket az utazás előtt 1-2 órával kell bevenni. A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, illetve antioxidáns tulajdonságokkal is bír, igaz utóbbiakat még csak sejttenyészeteken sikerült bizonyítani. Segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát.

Az aromaterápiában nyugtató hatása miatt kedvelt, de télen, az influenzás időszakban is nagy hasznát vehetjük, mert erősíti az immunrendszert, és hatékonyan veszi fel a harcot a vírusokkal.

A gyömbértea elkészítése

25 dkg friss gyömbért reszeljünk le, majd tegyük fel főni 6 dl vízzel. Miután felforrt, negyed óráig főzzük még kis lángon. Ezután hagyjuk langyosra hűlni, szűrjük le, és úgy fogyasszuk.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu; kép: pixabay.com)