Jump to content

Zakuszka recept

2017. 08. 27. 15:37

Az örmény eredetű zakuszka kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is fogyaszthatjuk, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, a következő egy a sok közül.

Hozzávalók

  • 5 db csípős paprika
  • 2 kg paradicsom paprika vagy kápia paprika
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes zeller
  • 8 db hagyma
  • 5-6 kg paradicsomból paradicsom lé
  • 10 db szegfűszeg
  • 5 db szegfűbors
  • 1 dl borecet
  • 3 evőkanál só
  • 3 babérlevél
  • 1,5 dl olaj
  • ízlés szerint őrölt fekete bors

Elkészítés:

Húsdarálón kétszer ledaráljuk a nyers zöldségeket. Olajon  megpároljuk a hagymát, majd amikor már puha, hozzáadjuk  a többi zöldséget. Ráöntjük a paradicsomlét, beletesszük a babért, szegfűszeget, szegfűborsot, majd  kb. egy órát főzzük. A végén fűszerezzük a zakuszkát  cukorral, ecettel, ezekkel is forraljuk még az ételt. A munka utolsó előtti fázisaként merülő mixerrel kicsit krémesítjük az elkészült szószt. Nem kell péppé zúzni, jó, ha vannak benne nagyobb darab zöldségek is. Üvegekbe töltjük és a tetejére egy evőkanálnyi olívaolajat teszünk, ami légmentesen lezárja és konzerválja a zakuszkát. Néhány percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban kidunsztoljuk.

TIPP: A fűszereket tegyük tüllbe vagy teatojásba, hogy ne kelljen a végén egyenként kiszedegetni a tűzforró ételből.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: google)