Jump to content

Ételek, melyek jókedvet "varázsolnak" a borongós téli hétköznapokba

2017. 12. 11. 14:11

A hideg, a sötétség, az állandó szürkület könnyen lehangolja az embert, az év végéhez közeledvén fáradtak,feszültek és kialvatlanok vagyunk, s ha ez nem lenne elég, az ünnepek miatti stressz és időhiány is könnyen felemésztheti a mindennapokat, ha nem figyelünk oda magunkra és környezetünkre. Ne engedd, hogy téged is legyűrjön a téli depresszió! Az alábbi ételekkel garantált a jobb közérzet!

Mit együnk és mit érdemes mellőzni étrendünkből?

Ha bánat vagy sérelem ér minket, akkor ösztönösen az ételhez menekülünk. Depresszió esetén az emberek két dolgot tesznek, bánatukban megesznek „mindent”, ami kezük elé kerül, vagy épp ellenekzőleg, képtelenek egy falatot is lenyelni. Ha a koplalást választjuk, az előbb utóbb testünket is felemészti, és a mentális gondok mellett, szervi problémák kialakulásához is vezethet. Az állandó, kényszeres evés, az édességfogyasztás túlsúlyhoz vezethet, ami újabb lelki problémát generál. Étkezésnél fogyasszunk olyan ételeket, amelyek boldoggá is tesznek, közben pedig mégsem kell az elhízástól rettegnünk minden elfogyasztott falat után. Orvosilag bizonyított, hogy a depresszió kialakulásáért többek között, a szerotonin nevű anyag hiánya felel. Tehát étkezésnél próbáljuk meg a szerotonin termelődését elősegíteni. Mindezek mellett, jókedvünket garantálják az omega-3 zsírsavban, B6- és B12- vitaminban gazdag ételek is.

A B-vitamin megtalálható a marhahúsban, halakban, baromfiban, a gabonanövényekben. Ha elegendő mennyiség kerül be a szervezetünkbe, akkor megelőzhetjük a depresszió kialakulását, ugyanis a B-vitamin javítja az idegműködésünket. Nem csak a húsokban, a tojásban is megtalálható a B6- és B12- vitamin. Indítsd reggeled egy kiadós rántottával, garantáltan jobban érzed majd magad egész nap. Az omega-3 zsírsavak megtalálhatóak a különféle tengeri és édesvízi halakban egyaránt. Agyunk működési folyamataira jótékonyan hatnak, javítják a kedélyállapotot, serkentik az agyműködést, fokozzák a memóriát és normalizálják a szervezet vércukorszintjét. A lazac, hering, szardella, szardínia, tonhal, makréla, és a pisztráng is kiváló omega-3 forrás.

Szervezetünk fizikálisan és mentálisan is összeomlik, ha nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz, a magnézium, vas, kalcium, kálium és egyéb szervezetünk számára fontos elem hiányában, nem csak depresszió, de különféle egészégügyi problémák is jelentkeznek. Az olajos magvak kiváló magnéziumforrások, a tökmag, napraforgó, mandula, dió, mogyoró, kesudió, fenyőmag, mind természetes formában tartalmaz magnéziumot, mely elősegíti a szerotonin, azaz a boldogsághormon termelődését. A magnézium kedélyállapotunkra jótékonyan hat, mindezek mellett, javítja az izmok működését, jót tesz az ízületünknek, erősíti az immunrendszerünket. Ha szereted az édességet, válassz étcsokoládét. Az étcsokoládé fogyasztás is kedvezően hat a szerotonin termelésre, azonban a tejcsokival ellentétben nem hízlal és egészséges. Ahhoz, hogy egészségesen étkezzünk, nem kell méregdrága bio és paleo étrendet követnünk. A hagyományos ételeket is elkészíthetjük egészséges alapanyagokból, a húst néha helyettesíthetjük zöldséggel. Elkerülhetjük a hangulatromboló, szervezetre káros anyagok bevitelét szervezetünkbe, ha csökkentjük, vagy elhagyjuk a cukorban és mesterséges színezőkben gazdag ételek és italok fogyasztását.

Étrendünk megreformálása mellett, válasszunk valami hobbit magunknak, csináljunk olyan dolgokat, melyek boldogsággal és energiával töltenek fel, felvidítanak, mindeközben megnyugszunk, kikapcsolunk és relaxálódunk. Sportoljunk, töltsünk több időt a friss levegőn és ne hagyjuk, hogy a mindennapok okozta stressz és feszültség eluralkodjon rajtunk.

(Forrás: 12csillagjegy.hu l Kép: pixabay.com)