Jump to content

Desszertek karácsonyra

2017. 12. 19. 11:42

Valami különleges édességre vágynál a karácsonyi menühöz, de nincs kedved több órát eltölteni sütögetéssel? Ha gyorsan szeretnél, valami igazán finomat, válaszd az alábbi receptek egyikét, gyorsan elkészíthetőek és nagyon ízletesek.

Rohamosan közeledik a karácsony, ilyenkor a háziasszonyok nagy része igyekszik elkápráztatni a családját és barátait különleges és ízletes karácsonyi ebéddel, vacsorával. Ha az ünnepi menüt már sikerült összeállítanod, de desszert ötleted még nincs, ne ess kétségbe, az alábbi recepteket könnyedén elkészítheted, és garantáltan elnyerik majd a család és a barátok tetszését.

A legnépszerűbb és legegyszerűbb sütemény a "házi raffaello". A kókuszos golyócskák ránézésre a hógolyókra hasonlítanak, kedvelt csemege karácsony idején.

Hozzávalók: (kb. 30 darabhoz)

  • 130g ostyalap
  • 50g tejpor
  • 250 g vaj
  • 1 ek.rum
  • 150g kókuszreszelék
  • 50g fehér csokoládé
  • Pirított hántolt mandula, egész mandula

Elkészítése:

Az ostyalapokat daráljuk apróra, majd keverjük hozzá a vajat, a rumot, a tejport és 100g kókuszreszeléket. Ehhez a masszához öntsük hozzá a felolvasztott csokoládét, majd gyúrjuk össze.Az így kapott összeállt masszából, formázzunk egyforma méretű golyókat. A közepébe tehetünk egész mandulát, mogyorót, bármilyen olajos magvat tetszés szerint. Végül pedig a kész golyókat forgassuk meg kókuszreszelékben. Ha elkészültünk vele, pihentessük 1,5 órán keresztül a hűtőben.

Karácsonyi csokoládés muffin

A muffin remek választás minden ünnepre, alkalomra, vagy csak, ha valami gyorsan elkészíthető finomságra vágynánk. Mivel a felülete könnyen díszíthető, így elég némi cukormáz, cukordísz és remek karácsonyi sütemény válhat belőle.

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 5 dkg kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé

Díszítéshez:

  • Színes cukormáz (toll formában is kapható)
  • Karácsonyi dekor cukrok
  • kókuszreszelék

Elkészítése:

Egy tálban összekeverjük először a száraz hozzávalókat, majd, folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk a tojásokat, a vajat, a kakaóport, végül pedig az apróra tört csokoládét. Alaposan elkeverjük, majd az így kapott krémet muffin formákba töltjük. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és 25 perc alatt süssük készre a muffinokat. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges karácsonyi motívumokkal díszítsük, cukormáz és cukorszórás segítségével.

Ha nem is feltétlenül az ünnepi ebéd mellé, de Karácsony reggelén mindenkinek jólesne egy csésze Forró csokoládé,ez a remek ital garantáltan meghozza az ünnepi hangulatot.

Hozzávalók:

  • 500 ml főzőtejszín
  • 30 dkg  étcsokoládé (fehér és tejcsokoládéból is készíthető)
  • 1 db vanília rúd belseje
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 10 ml tej

Díszítéshez:

  • Tejszínhab
  • Fahéj
  • Kakaópor
  • Néhány szem marshmallow (pillecukor)

Elkészítése:

A csokoládét vágjuk apró darabokra, majd vízgőz felett folyamatos keverés mellett olvasszuk fel. Eközben a főzőtejszínt kezdjük melegíteni, öntsünk hozzá tejet, majd a felmelegedett tejes-tejszínes keverékhez adjuk hozzá az olvasztott csokoládét. Lassan keverjük el és hagyjuk felforrni, közben adjuk hozzá a vaníliát és a vaníliás cukrot. Ízlés szerint különféle karácsonyi fűszerekkel ízesíthetjük. Majd főzzük sűrűre, kevergetés mellett. (Ha túl sűrű lenne tejjel hígítható.) Ha elkészült nyomjunk rá tejszínhabot, szórjuk meg pillecukorra, és hintsünk rá egy csipet fahéjat. Garantáltan sikere lesz!

(Forrás: 12csillagjegy.hu l Kép: pixabay.com)