Jump to content

Lilith, a Fekete Hold

2017. 05. 19. 09:46


Az ősi héber mítosz szerint Ádámnak már Éva előtt is volt egy felesége. A csábítóan gyönyörű, fekete hajú Lilith különlegesnek hitte magát, nem hagyta, hogy a férfi uralkodjon felette. Ezért távozott a Paradicsomból, Isten szent és titkos nevével ajkán, leszállt az Alvilágba, majd démonná vált. Állítólag ő volt az, aki később kígyóként megkísértette Évát.

Lilith a mai napig tevékenykedik a világban, tökélyre fejlesztette a Sátántól tanultakat, ő a csábítás és a manipuláció mintaképe a patriarchális vallás szerint.

Lilit a feminizmusban jelképpé vált és sok női könyvkereskedést és női kávézót Lilitre kereszteltek. Női keresztnévként is nagyon kedvelt volt. Sokan Lilitben látják a bibliai Éva ellenhősnőjét, aki nem vetette alá magát a patriarchális hagyományoknak.

A Lilit-mítosz szimbolizálhatja a nő önállóságát és a férfiak azon (már a Bibliában is meglévő) próbálkozását, hogy a nőket a magasabb tekintély elvén elnyomják. A pszichológiában Éva jelképezi az anyaságot, a szerénységet és az engedelmességet, ő pedig az érzékiséget, a szenvedélyt és a szexualitást.

Lelkünk sötét oldala

Az asztrológiában Lilith a fekete Hold, mert Földünk kísérőjének a sötét, láthatatlan oldalát, sok asztrológus számára a bennünk meglévő sötét oldalt, az árnyék birodalmát is megtestesíti. Lilith nem planéta, hanem egy matematikailag kiszámított pontja a Hold keringési pályájának. A Hold ellipszis alakú pályán kering a Föld körül. Ennek az ellipszisnek az egyik gyújtópontjában található a Föld – ám a másik üres. Az üres, sötét pontnak a horoszkópábrára való kivetülése mutatja meg Lilith, a Fekete Hold helyét a horoszkópban. Lelkünk sötét oldalát jelképezi: ide tatoznak a tudatalattiba szorított érzelmek és késztetések, de a hatalmi játszmáinkat és a párkapcsolatban betöltött szerepünket is ez határozza meg.

Fontos, hogy tisztában legyünk a bennünk munkálkodó negatív energiákkal, hiszen csak így tudunk felülemelkedni rajtuk, illetve a saját hasznunkra fordítani azokat.

Folytatjuk.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu; astronet.hu; képek: wikipedia, google)