Jump to content

Ezt ne mondd egy introvertáltnak

2020. 02. 12. 07:27

Ezekkel a kérdésekkel szinte minden introvertált rendszeresen szembesül. Pedig a legjobb lenne, ha ezeket többet senki nem tenné fel nekik.

Az introvertáltak rengeteg szempontból különböznek az extrovertáltaktól. Míg az utóbbi személyiségtípusba tartozók nyitottabbak, kedvelik a társaságot, és ez is tölti fel őket, az introvertáltaknak szükségük van csendre, magányra, az emberekkel való interakciók ugyanis lemerítik energiatartalékaikat. Jellemző még rájuk, hogy nem túl beszédesek, ha olyanokkal kell társalogniuk, akiket nem ismernek jól, és az is, hogy nem szívesen szólalnak fel nagyobb közönség előtt, illetve csak olyanokkal osztanak meg intimebb információkat a magánéletükről, akikkel elég szoros a kapcsolatuk.

Ezen különbségek sok félreértésre adnak okot, mivel az extrovertáltak gyakran nem tudják, miért viselkedik annyira másképp az illető. Ennek következtében sokszor olyan kérdéseket tesznek fel nekik az emberek, amelyekkel igen kellemetlen helyzetbe hozhatják őket. A következőket érdemes kerülni, mert minden introvertáltat ki lehet kergetni velük a világból.

„Miért vagy ennyire csendes?”

Az introvertáltak sokszor kényelmetlenül érzik magukat a nagyobb társaságokban, ismeretlen emberek között. Egy ilyen szituációban először inkább megfigyelnek, és nem szeretnek mindenről beszélni, nem érzik úgy, hogy állandóan csevegniük kellene. Csak akkor szólalnak meg, ha tényleg úgy vélik, akarnak, és van értelme. Mások viszont félreérthetik ezt, és gyakran szögezik hozzájuk a kérdést: „Miért vagy ennyire csendes?”

Néha emellett még szégyenlősnek, visszahúzódónak titulálják őket, ám ezzel csak azt érik el, hogy kínos helyzetet teremtenek. Ilyenkor magyarázkodásra kényszerítik a másikat, aminek csak az lesz a következménye, hogy még kellemetlenebbül érzi majd magát. A legjobb lenne elfelejteni ezt a kérdést, és hagyni, hogy egy idő után magától kibontakozzon.

„Unatkozol velünk?”

Ha az illető nem szólal meg túl gyakran, vagy nem olyan harsányan viselkedik, mint a többiek, akkor az előbbi kérdés mellett gyakran felmerül a környezetében az is, hogy unatkozik - és ezt számtalanszor meg is jegyzik neki. Persze, előfordulhat, hogy így van, de általában csak szimplán nem olyan a vérmérséklete, mint másoknak. És itt is csak azt érik el, hogy kínossá teszik a szituációt. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)